Hallqvists advokatbyrå Bostadsjuristerna AB

  • Telefon: 08 - 520 247 00
  • Fax: 08 - 520 247 01
  • E-post: info@bostadsjuristerna.se
  • Hemsida: www.bostadsjuristerna.se
  • Adress: Holländargatan 22, Stockholm

Vattenskada, fuktskada och mögel

Om du upptäckt en vattenskada så är du inte ensam. Vattenskador i bostäder blir allt vanligare, och faktum är att var femte lägenhet och mer än var tredje villa löper stor risk att drabbas varje år. I drygt en tredjedel av alla villor och i 10 % av alla bostadsrätter finns någon form av vattenskada, fuktskada eller mögel.

Vatten, fukt, mögel

“I drygt en tredjedel av alla villor finns någon form av vattenskada, fuktskada eller mögel.”

Fukt- och vattenskador kan orsaka stora kostnader, och för att skadorna ska kunna begränsas är det viktigt att så fort som möjligt fastställa skadans omfattning och sätta in lämpliga resurser. Synliga tecken på en vattenskada/fuktskada kan vara fuktfläckar, missfärgningar eller bubblor i tapeten. Det är vanligast att mögel uppstår inne i konstruktioner där det inte går att upptäcka utan att göra ingrepp, som i ventilationsrör eller i väggarnas luftspalter.

Badrum är de ställen som oftast drabbas av vattenskador. En vattenskada kan bero på att ett rör går sönder eller på läckage. Det kan också uppstå fuktskador om det kommer in vatten bakom det vattentäta skikt som ska finnas i våtrummens väggar och golv. Kakel och klinker är inte vattentäta ytor som många tror. Det är därför mycket viktigt att det finns ett fullgott tätskikt under den kaklade ytan.

Vem ansvarar för vattenskador, fuktskador och mögel?

Äger du ditt eget hus är det du som är ansvarig för en uppkommen vattenskada/fuktskada, men för att få hjälp bör du vända dig till ditt försäkringsbolag och en fuktexpert för att få hjälp med åtgärder.

Om du bor i en bostadsrätt är det du som ansvarar för tätskikt och inre underhåll i lägenheten. Föreningen svarar normalt för vattenledningar som försörjer alla lägenheter. Om du har upptäckt en vattenskada i din nya bostad, kan vi hjälpa dig med att utreda ansvarsfrågan samt företräda dig i förhandling mot säljaren. Vi kan självklart även bistå dig som är säljare om du fått ett krav riktat mot dig.

Kostnadsfritt samtal!

Vi kan bostadsjuridik, låt oss hjälpa dig. Börja med en inledande kostnadsfri rådgivning.

Hej, mitt namn är Sofie. Jag är en av juristerna som tar emot din fråga!

Varför Bostadsjuristerna?

Vi har valt att specialisera oss bostadsjuridik för att kunna ge er snabba svar och identifiera varje möjlighet i just er situation. Tyvärr är fuktskador och mögel relativt vanliga, oavsett typ av byggnad. Vi har lång juridisk erfarenhet av den här typen av ärenden och kan hjälpa dig hitta en lösning.
LÄS MER

Tvist med hantverkare

Läs mer om byggfel och dina rättigheter.

Vattenskador

Läs mer om vad som gäller vid vattenskador.

Dolda fel

Har du upptäckt dolda fel eller fått ett krav mot dig?

Fuktskador

Läs mer om vad som gäller vid fuktskador.

Skadestånd

Har du rätt till skadestånd eller har du fått ett krav mot dig?

Mögel

Läs mer om mögel i bostäder och vad som gäller juridiskt.

Tvist efter försäljning

Vad gäller efter en försäljning när ni inte är överens?

Förlikningsavtal

Har ni kommit överens? Låt oss skriva förlikningsavtalet.