Störande grannar i bostadsrätt
Det är många styrelser i bostadsrättsföreningar som tampas med klagomål om störande grannar. Detta är ett av de tråkigaste göromålen för många styrelser. Styrelsen hamnar mitt emellan de boende som klagar på störningar och de boende som stör. Det kan handla om entusiastiska trombonspelare, festprissar eller skrikande barn men även om t.ex. stegljud eller röklukt…
I ett flerfamiljshus så måste du tyvärr till en viss grad acceptera störande grannar. Som bostadsrättshavare är du också själv skyldig att se till att du inte utsätter andra för störningar som inte “skäligen bör tålas”, som det heter på juristspråk. Vid en bedömning av vad som är en störning utgår man från vad den allmänna uppfattningen är, vilket innebär att det är ett begrepp som inte är statiskt utan kan förändras över tiden.
I nybyggda hus finns det byggregler som kräver ljudisolering mellan lägenheterna och mellan våningsplanen. I äldre hus uppfylls dock oftast inte dessa regler och det kan förekomma mer problem med störningar. Detta innebär inte att föreningen måste bygga om alla lägenheter för att uppfylla moderna krav men om föreningen ska bygga nya lägenheter, t.ex. på vinden, så gäller nybyggnadskraven.
Vad ska styrelsen göra?
Om boende upplever störande grannar i bostadsrätter ska de anmäla störningen till styrelsen och genast börja föra en s.k. störningsdagbok. I en störningsdagbok noterar du alla störningar, tid på dygnet, störningens art m.m. Störningsdagboken kan föreningen sedan använda dels för att uppmana grannen att vidta rättelse och dels som bevisning i en eventuell förverkandetvist (avhysning av den störande).Styrelsen har en skyldighet att agera om en boende anmäler att det förekommer störningar från en granne. Det finns rättspraxis (rättsfall från överrätt) där situationen var att styrelsen förblev passiv när en medlem som upplevde störningar i en förening anmälde detta. Domstolen fastställde att medlemmen hade rätt till nedsatt avgift och till och med skadestånd från föreningen pga. att styrelsen inte hade agerat. Styrelsen i en bostadsrättsförening måste alltså ta detta ansvar på största allvar.
En enstaka fest kan dock inte leda till förverkande (vräkning) utan det första föreningen ska göra är att skicka ett varningsbrev. Varningsbrevet, eller anmodan som det kallas på juridiskt språk, ska även skickas till socialtjänsten. Upprepade störningar från ett hushåll kan vara ett tecken på att några slags sociala insatser behövs.
Om den boende fortsätter att störa trots anmaningen kan föreningen, om störningarna är tillräckligt allvarliga, säga upp bostadsrätten till förverkande. Det innebär i så fall att bostadsrättshavaren måste flytta från lägenheten och att bostadsrätten tvångsförsäljs via kronofogden.
En tvångsförsäljning är en allvarlig konsekvens som förutsätter att varningen från föreningen har gjorts på ett juridiskt korrekt sätt inklusive brevet till socialtjänsten. Det är även viktigt att uppsägningen sker enligt vissa lagbestämmelser som är tvingande.
Om det förekommer så allvarliga störningar i föreningen att en vräkning är aktuell bör föreningen anlita en jurist för att driva ärendet. Styrelsen har en skyldighet att agera men det är också viktigt att det inte sker en felaktig uppsägning så att den störande grannen blir kvar och fortsätter att göra livet tråkigare för de övriga boende.
Råd till styrelsen avseende störande grannar i bostadsrätt
Anlita oss för:
Kontakta oss här för en inledande kostnadsfri rådgivning eller boka ett möte med en av våra erfarna fastighetsjurister.
Kostnadsfritt samtal!
Vi kan bostadsjuridik, låt oss hjälpa dig. Börja med en inledande kostnadsfri rådgivning.