Hallqvists advokatbyrå Bostadsjuristerna AB

  • Telefon: 08 - 520 247 00
  • Fax: 08 - 520 247 01
  • E-post: info@bostadsjuristerna.se
  • Hemsida: www.bostadsjuristerna.se
  • Adress: Holländargatan 22, Stockholm

Har du upptäckt mögel i din bostad?

Mögel i din bostad kan påverka din hälsa på flera sätt. Ofta rör det sig om luftvägssymtom och astmatiska besvär, men även snuva och generella besvär som trötthet och huvudvärk kan förekomma. Mögelsporer innehåller allergener som kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer, och barn är särskilt mottagliga.

Mögel

“Mögel kan se ut på olika sätt och ha olika färger. Angrepp från mögel kan också göra att det luktar konstigt i ditt hem och kan vara skadligt för din hälsa.”

För att mögel ska börja växa behövs det fukt, organiskt material och syre. Även bakterier tillväxer vid hög fukthalt. Mögel kan se ut på olika sätt och ha olika färger. Angrepp från mögel kan också göra att det luktar konstigt i ditt hem. Om du ser fläckar på väggar eller tak i din lägenhet som du tror beror på fukt eller mögel bör du undersöka det. Eftersom mögel kan bero på olika saker bör du först och främst få hjälp med att utreda var problemet kommer från.

Mögel – vem ansvarar?

Äger du ditt eget hus är det du som är ansvarig, men för att få hjälp bör du vända dig till ditt försäkringsbolag och en fuktexpert för att få hjälp med åtgärder.

Om du bor i en bostadsrätt är det du som ansvarar för tätskikt och inre underhåll i lägenheten. Föreningen svarar normalt för vattenledningar och ventilation som försörjer alla lägenheter. Det innebär att ansvarsfrågan inte alltid är helt självklar, och många tvister kring mögel och fuktskador uppstår i just bostadsrättsföreningar.

Om du har upptäckt mögel i din nya bostad kan vi hjälpa dig med att utreda ansvarsfrågan samt företräda dig i förhandling mot säljaren. Vi kan självklart också bistå dig som säljare när du fått ett krav riktat mot dig, kontakta oss redan idag så berättar vi mer.

Kostnadsfritt samtal!

Vi kan bostadsjuridik, låt oss hjälpa dig. Börja med en inledande kostnadsfri rådgivning.

Hej, mitt namn är Sofie. Jag är en av juristerna som tar emot din fråga!

Varför Bostadsjuristerna?

Mögel är ett mycket allvarligt fel på din bostad, och något som kan påverka såväl din som din familjs hälsa. Många gånger kan det uppstå tvist kring ansvarsfrågan: är det ägaren, entreprenören eller rentav hyresgästen som bär ansvar för möglet? Vi har lång och bred erfarenhet av bostadsjuridik och kan bistå dig i den här typen av frågor.
LÄS MER

Tvist med hantverkare

Läs mer om dina rättigheter mot hantverkare.

Dolda fel

Har du upptäckt fel eller har du fått ett krav mot dig?

Tvist efter köp/försäljning

Inte överens efter försäljning eller köp?

Skadestånd

Har du rätt till skadestånd eller har du fått ett krav?