Hallqvists advokatbyrå Bostadsjuristerna AB

  • Telefon: 08 - 520 247 00
  • Fax: 08 - 520 247 01
  • E-post: info@bostadsjuristerna.se
  • Hemsida: www.bostadsjuristerna.se
  • Adress: Holländargatan 22, Stockholm

Köpekontrakt för bostadsrätt eller hus

Vill du sälja ditt hus eller din bostadsrätt utan att använda en mäklare som mellanhand? Du är inte ensam. Ett köpekontrakt för bostadsrätt är dock en sådan sak som du inte bör skriva på egen hand. Det finns många fallgropar att akta sig för oavsett om du vill sälja till en släkting eller till en för dig okänd spekulant. När det gäller köpekontrakt för villor finns det stränga formkrav i lagen som gör att vissa villkor kan vara ogiltiga om de inte stämmer överens med vad som står i lagen. Även om du säljer en bostadsrätt finns det formkrav. Det är då viktigt att du använder dig av ett korrekt köpekontrakt för just bostadsrätter. Detta eftersom olika lagar gäller för köp av villa och köp av bostadsrätt.

köpekontrakt bostadsrätt

”För att köpet skall vara bindande måste köpekontraktet uppfylla lagens formkrav.”

Köpekontrakt för bostadsrätt/villa – vad säger lagen?

Vid försäljning av en villa eller en bostadsrätt måste ett skriftligt köpekontrakt upprättas. För att köpet skall vara bindande måste köpekontraktet uppfylla lagens formkrav. För en fastighet skall bl.a. fastighetsbeteckning och köpesumma anges. Tänk på att det inte är tillåtet att ingå avtal om framtida försäljning av fastigheter.

Det är också viktigt att tänka på vad som skall hända om köparen t.ex. inte beviljas lån. Skall det göras en besiktning? och vad händer om köparen upptäcker fel vid besiktningen?

Om du säljer en bostadsrätt måste du också tänka på att köparen skall beviljas medlemskap i föreningen. Du bör även där fundera på ev. besiktning och dolda fel. Tänk också på att det är en risk att låta personen som köper bostadsrätten söka medlemskap och flytta in i lägenheten innan köpeskillingen är betalad. Det finns en anledning till att köparen skall få nycklarna den dagen som betalning görs.

Att sälja på egen hand

Om du anlitar oss för att författa eller se över ditt köpekontrakt, kan du vara säker på att du får en erfaren jurist som står odelat på din sida. En mäklare måste alltid företräda både säljare och köpare medan vi alltid företräder en part fullt ut.

Vi kan bistå med trygga köpekontrakt för bostadsrätter om du vill sälja din bostad på egen hand. Kontakta oss gärna för en inledande kostnadsfri rådgivning.

Kostnadsfritt samtal!

Vi kan bostadsjuridik, låt oss hjälpa dig. Börja med en inledande kostnadsfri rådgivning.

Hej, mitt namn är Sofie. Jag är en av juristerna som tar emot din fråga!

Varför Bostadsjuristerna?

Till följd av höga mäklararvoden är det fler och fler som väljer att ta saken i egna händer när det är dags att sälja sin bostad. Man ställs dock snabbt inför en juridisk djungel, som inte är helt okomplicerad att navigera. Vi på Bostadsjuristerna kan se till att du får en erfaren jurist på din sida och juridisk trygghet i ditt köpekontrakt när du säljer din bostad på egen hand.
LÄS MER

Tvist med hantverkare

Läs mer om dina rättigheter mot hantverkare

Vattenskada

Vi vet hur du går vidare juridiskt med en vattenskada.

Dolda fel

Har du upptäckt fel eller brister eller har du fått ett krav mot dig?

Skadestånd

Har du rätt till skadestånd eller har du fått ett krav riktat mot dig?