Fel i bostadsrätt – De 5 vanligaste felen

Olika regler gäller när du köper villa och när du köper bostadsrätt. För försäljning av hus gäller jordabalken medan för bostadsrätter gäller köplagen vilket innebär att reglerna inte är samma. Det påverkar bland annat den undersökningsplikt du som köpare har när du köper.

Dagens hårda konkurrens på bostadsmarknaden innebär ofta att det behöver gå fort och då är det lätt att missa saker. Många har också börjat försöka “flippa” sina bostadsrätter genom hastigt påkomna och dåligt utförda renoveringar precis innan de säljer. Alla fel som en normalt kunnig köpare inte kan se med blotta ögat kategoriseras som dolda och dessa blir tyvärr allt vanligare i bostadsrätter. Detta är de 5 vanligaste dolda felen som vi stöter på i bostadsrätter.

Felbyggda badrum

1. Felbyggda badrum

Fel i badrum är det absolut vanligaste dolda felen när det gäller tvister om köp av bostadsrätter. Badrum är dyra, både att bygga och laga, och det finns mycket som kan gå fel t.ex. bakfall på golvet, inbyggda rör, golvvärme som inte fungerar, felmonterade golvbrunnar, uppvik mot tröskel saknas samt ojordade elledningar.

2. Bristfälliga byggnationer som inte godkänts

Det har blivit allt vanligare att man vill ändra planlösningen på sin lägenhet. Idag vill vi ha öppna ytor och kanske måste väggar tas ner och köket flyttas in i vardagsrummet. För de som är många i en liten lägenhet är det också attraktivt att lägga till ett extra badrum. Hastigt och lustigt har kakel satts upp i en klädkammare som byggts om till en toalett. Stora ombyggnationer som dessa kräver dock för det första, tillstånd från bostadsrättsföreningen och för det andra, riktigt kunniga hantverkare. Fler än du tror missar detta eller bryr sig inte om att jobbet blir dåligt utfört eftersom de ändå ska sälja. Istället blir det problem för dig som köpt en bostadsrätt vars ombyggnation inte godkänts av föreningen eller kanske till och med gjorts utan nödvändig anmälan till kommunen.

Bristfällig ventilation

3. Bristfällig ventilation

Att flytta just kök och badrum ställer ofta till problem med ventilationen. Vissa hantverkare vill så gärna ha jobbet att de slarvar med de regler som gäller genom att t.ex. påstå att det räcker med en kolfilterfläkt i det nya köket. Det stämmer dock inte utan det måste alltid finnas en frånluftskanal där matos kan ledas direkt ut ur byggnaden. Dåliga ventilationsjobb ställer lätt till problem genom att du får dålig inomhusluft men också genom att du kan bli ansvarig för att grannens sovrum plötsligt luktar matos. Det sista du vill är att direkt bli osams med grannarna när du flyttar in i en ny förening.

4. Elfel

4. Elfel

Detta är ett av de absolut allvarligaste dolda felen. Ojordade ledningar som kopplas till jordade uttag kan utgöra en brandrisk och kan bokstavligt talat vara livsfarliga.

Fel i nyproducerade bostadsrätter

5. Fel i nyproducerade bostadsrätter

Även när det gäller nyproducerade bostadsrätter uppkommer fel. Det kan handla om att lägenheten inte blir färdig i tid, att köparen inte fått de tillval som valts eller att anmärkningar som gjorts vid besiktning fortfarande inte åtgärdats när du flyttar in. Särskilt att nya lägenheter inte blir färdiga i tid är ett stort problem. Villan är såld och de nya ägarna vill flytta in så vart ska du då ta vägen och vem ska stå för notan?

Kan vi hjälpa till?

Läs mer här om hur vi kan hjälpa er med era frågor kring fel i bostadsrätt : Fel i bostadsrätt

Kostnadsfritt samtal!

Vi kan bostadsjuridik, låt oss hjälpa dig. Börja med en inledande kostnadsfri rådgivning.

Hej, mitt namn är Sofie. Jag är en av juristerna som tar emot din fråga!

Varför Bostadsjuristerna?

Får du problem med dolda fel i din nyinköpta bostadsrätt kontakta oss på Bostadsjuristerna. Vi har bred erfarenhet och den rätta expertisen. Som privatperson är det svårt att veta vart man ska börja för att reda ut vem som har ansvar och ska stå för ersättningen när du upptäcker dolda fel. Kanske påstår köparen att du borde ha sett felet eller att du får gå efter hantverkaren själv. Låt oss på Bostadsjuristerna hjälpa dig att få rätsida på problemet. Förutom att vi är experter på juridiken så kan vi byggande och byggbranschen.