Bostadsjuridik – Vardagsjuridik på riktigt

Bostadsjuridik är viktigt och det engagerar oss. Att ha en stabil bostadssituation är en av de viktigaste delarna för mänsklig grundtrygghet. Tyvärr uppstår det ofta frågor och problem kring detta, oavsett om du äger villa eller bostadsrätt och det är då kunskaper om bostadsjuridik behövs.

bostadsjuridik

Bostadsjuridik omfattar alla slags frågor som kan uppkomma i samband med boende, bostäder och byggnader


Oavsett vilka frågor du har så finns svaret att hitta i de lagar som tillämpas inom det vi kallar bostadsjuridik. Det gäller att ha koll på en rad olika lagstiftningar som köplagen, jordabalken, konsumenttjänstlagen, skadeståndslagen, bostadsrättslagen med flera. Du kommer sannolikt också att komma i kontakt med en rad olika parter och institutioner som hyresvärdar, säljare, banker, grannar, hantverkare, Lantmäteriet, kommunen, domstolar m.fl. (Notera att frågor som arv av mark och tillhörande bostäder är exkluderade och istället faller under familjerätten.)

bostadsjuridik

Alla kommer i kontakt med bostadsjuridik


Alla människor kommer att regelbundet och flertalet gånger under sin livstid komma i kontakt med bostadsjuridik. Det har tyvärr blivit svårare än någonsin att ta sig in på bostadsmarknaden. Hyresrätter blir allt svårare att få tag på varför många nu, särskilt i storstäder, måste köpa redan sin första bostad. Detta är en av de större milstolparna i en människas liv och antagligen den största ekonomiska transaktion du hittills gjort. Det är många parter inblandade i ett bostadsköp så det gäller att man har allt i ordning och att man skyddar sig. Även om du litar på din mäklare är ansvaret ditt och du måste vara medveten om hur allt fungerar. Ett otal frågor kan uppkomma i samband med ett bostadsköp. Dessa är bara ett fåtal av dem:
  • Vad innebär min undersökningsplikt?
  • Hur läser jag mitt köpekontrakt?
  • Vem kräver jag på ersättning vid fel i fastigheten?
  • Hur vet jag att jag betalar rätt pris?
  • Vad gör jag om jag blivit illa behandlad av min mäklare?

Dessutom har många unga inte uppnått den ekonomiska stabilitet som krävs för att ta ett lån utan att en förälder också skriver på eller kanske lånar man pengar privat för handpenning på en bostad. Oavsett hur bra familjeförhållanden man har behöver man se till att allt sätts upp på ett juridiskt riktigt sätt.

Även utöver bostadsköp kommer du att komma i kontakt med bostadsjuridik


I samband med en sådana enkla saker som reparationer kan juridiska frågor uppkomma. För att inte tala om vid renoveringar och tillbyggnader. Vad gör jag om jag inte är nöjd med hantverkarens jobb?

Snart vill du kanske också byta upp dig och sälja din bostad med de frågor som då uppstår. Det är mycket viktigt att veta vilket ansvar du har som säljare av en bostad så att du inte åker på smällar längre fram.
Eller så kanske du väljer att engagera dig i den bostad du har och undrar hur man startar en bostadsrättsförening och hur man hanterar alla frågor som uppkommer i samband med en ombildning från hyresrätt till bostadsrätt.

För största möjliga trygghet gäller det att ha en riktigt bra bostadsjurist på sin sida.

Kontakta oss med dina frågor avseende bostadsjuridik


Kontakta oss här för en inledande kostnadsfri rådgivning eller boka ett möte med en av våra erfarna bostadsjurister.

Kostnadsfritt samtal!

Vi kan bostadsjuridik, låt oss hjälpa dig. Börja med en inledande kostnadsfri rådgivning.

Hej, mitt namn är Sofie. Jag är en av juristerna som tar emot din fråga!

Varför Bostadsjuristerna?


Får du problem med hjärtat vill du inte träffa en ortoped. Samma sak gäller för dina juridiska frågor. Anlita en expert på en gång! Här hos Bostadsjuristerna är vi specialiserade på all juridik som har med bostäder att göra: försäljning, fel, bilda bostadsrätt, säga upp hyresgäster och mycket mer. Vår expertis och erfarenhet innebär att vi både kan ge dig bättre och billigare service. Använd kontaktformuläret eller ring och för att få hjälp och mer information.

LÄS MER

Tvist med hantverkare

Vi står på din sida i kampen mot fuskbyggare

Tvist efter köp/försäljning

Vad gäller och hur kan vi lösa problemet?

Skadestånd

Har du rätt till skadestånd eller har du fått ett krav?

Förlikningsavtal

Har du och din motpart kommit överens? Bra! Vi kan avtal.

Köpekontrakt

Ska du sälja eller köpa bostad på egen hand?

Vatten, fukt och mögel

Har du upptäckt en vatten- eller fuktskada? Vi kan juridiken.