Bostadsjuridik – vardagsjuridik på riktigt

Bostadsjuridik är något som berör oss alla och som verkligen engagerar, eftersom det handlar om vårt boende. Att ha en stabil bostadssituation är en av de viktigaste delarna för den mänskliga grundtryggheten. I stort sett alla människor har vid något tillfälle stött på någon klurig fråga relaterad till sin bostad. Oavsett om du äger villa, bostadsrätt eller ett mysigt fritidsboende uppstår det ofta frågor om både stort och smått – och det är då kunskaper om bostadsjuridik behövs!

bostadsjuridik

Bostadsjuridik omfattar alla slags frågor som kan uppkomma i samband med boende, bostäder och byggnader.


Svaren på dina frågor finns att hitta i de lagar som tillämpas inom det vi här på Bostadsjuristerna kallar för bostadsjuridik. Inom området bostadsjuridik ryms det mesta som rör ditt boende, oavsett om du bor i bostadsrätt eller villa. Även frågor kring nyuppförande av villor (småhusentreprenad), markägande eller marknyttjande som tomträtt och servitut eller andra sådana rättigheter som gemensamhetsanläggningar eller samfälligheter omfattas. Det gäller att ha koll på en rad olika lagar; köplagen, jordabalken, konsumenttjänstlagen, skadeståndslagen, bostadsrättslagen. m.fl. Inom bostadsjuridiken kommer du i kontakt med en rad olika aktörer som säljare, mäklare, banker, grannar, hantverkare, men även myndigheter som Lantmäteriet, kommunen och domstolar.

bostadsjuridik

Anlita en bostadsjurist för dina bostadsjuridiska frågor.


Alla kommer i kontakt med bostadsjuridik

Alla människor kommer regelbundet under sin livstid att komma i kontakt med bostadsjuridik. Det kan handla om att du bor i en bostadsrättsförening, att du sitter i föreningens styrelse och hanterar frågor om t.ex. andrahandsuthyrning eller renovering, att du köper eller säljer din bostad eller att du anlitar ett företag för att renovera eller göra en tillbyggnad.

  Redan när du står inför att köpa bostad kan ett stort antal frågor uppkomma. Här är ett urval av mycket vanliga frågor från bostadsköpare:
 • Vad innebär min undersökningsplikt?
 • Vad betyder egentligen villkoren i mitt köpekontrakt?
 • Vad är ett dolt fel?
 • Vem kräver jag på ersättning vid fel i fastigheten?
 • Hur vet jag att jag betalar rätt pris?
 • Vad gör jag om jag blivit illa behandlad av min mäklare?
 • Vad har jag som säljare för ansvar att informera om bostadens skick (upplysningsplikt)

Eftersom många unga inte uppnått den ekonomiska stabilitet som krävs för att ta ett lån själv, behöver de många gånger ha en förälder som också skriver på lånehandlingarna. Kanske väljer de att låna pengar privat för att kunna betala handpenning för en bostad. I samband med detta uppkommer juridiska frågor såsom hur man upprättar ett privat låneavtal.

Efter bostadsköpet aktualiseras nya frågor. Det kan röra sådana vardagliga saker som reparationer och renoveringar. Vad gör jag om jag inte är nöjd med hantverkarens jobb? Vilka ingrepp och förändringar kräver bygglov, och i så fall hur/var söker jag ett sådant? Hur ska du tolka avtalsförslaget som entreprenören/hantverkaren skickar och vilka rättigheter har du om det inte blir som du tänkte dig?

Snart vill du kanske byta upp dig och sälja din bostad. Då uppstår en ny uppsättning av frågor. Det är t.ex. mycket viktigt att veta vilket ansvar du har som säljare av en bostad så att du undviker kostsamma smällar längre fram.

Bor du i bostadsrätt kanske du väljer att engagera dig som styrelseledamot i din bostadsrättsförening och undrar hur ni på bästa sätt hanterar alla frågor som uppkommer i föreningen. Kan en familj ha tre ledamöter i styrelsen? Är det jäv om min sambo säljer tvättmaskiner till föreningen? Vilka frågor kan styrelsen besluta om själv och vilka måste tas på stämma? Vem ansvarar för snöskottning på balkongerna? Kan ni förbjuda medlemmarna att grilla på sina balkonger? Eller om ni inte har balkonger, hur gör ni för att bygga balkonger?

Oavsett vilket slags boende du har och i vilket skede du är i ditt boende har du alltid nytta av en riktigt bra bostadsjurist på din sida!

Kontakta en bostadsjurist för att få riktiga svar på dina bostadsjuridiska frågor


  Här är urval av frågor inom bostadsjuridik där vi gärna hjälper till:
 • köpekontrakt
 • dolda fel
 • undersökningsplikt
 • anlitande av hantverkare, tvistelösning
 • tvistelösning hantverkstjänster
 • bygglov
 • rådgivning till bostadsrättsföreningens styrelse
 • tvist med bostadsrättshavare
 • uppsägning av hyresgäst
 • gränsdragning mellan yttre och inre underhåll i bostadsrättslägenhet

Kontakta oss här för en inledande kostnadsfri rådgivning eller boka ett möte med en av våra erfarna bostadsjurister.

Kostnadsfritt samtal!

Vi kan bostadsjuridik, låt oss hjälpa dig. Börja med en inledande kostnadsfri rådgivning.

Hej, mitt namn är Sofie. Jag är en av juristerna som tar emot din fråga!

Varför Bostadsjuristerna?


Anlita en riktig expert på en gång! Här hos Bostadsjuristerna är vi specialiserade på bostadsjuridik – all juridik som har med bostäder att göra som försäljning, fel, bilda bostadsrättsförening, säga upp hyresgäster och mycket mer. Vår expertis och breda erfarenhet innebär att vi både kan ge dig bättre och billigare service. Specialiserade jurister behöver ägna mycket mindre tid åt tidskrävande rättsutredningar eftersom de redan har rätt kunskap. Hos oss jobbar bostadsjurister som är vana att se problemen ur bostadsägarens och bostadsrättsföreningens perspektiv. Använd kontaktformuläret eller ring oss för att få hjälp och mer information.

LÄS MER

Tvist med hantverkare

Vi står på din sida i kampen mot fuskbyggare

Tvist efter köp/försäljning

Vad gäller och hur kan vi lösa problemet?

Skadestånd

Har du rätt till skadestånd eller har du fått ett krav?

Förlikningsavtal

Har du och din motpart kommit överens? Bra! Vi kan avtal.

Köpekontrakt

Ska du sälja eller köpa bostad på egen hand?

Vatten, fukt och mögel

Har du upptäckt en vatten- eller fuktskada? Vi kan juridiken.